Flat coated retriever

   
Flat coated retriever er en livlig, aktiv og meget energisk hund som passer for aktive familier. Den har ofte vært karakterisert som «Formel 1» blant retrieverne. Den har en utmerket arbeidslyst, god nese og meget habil svømmer. Utover jakt i flatt terreng og skog, er den en spesialist i å søke og apportere sjøfugl.
 

Flat coated retriever er en meget dyktig apportør på fuglejakt. Den har således alltid vært for jakthund å regne, men er i dag er også populær som god bruks og familiehund.

Den regnes som flink med barn, og krever en myk, men bestemt dressur. Flat coated retriever kan brukes til det meste, den kan trekke vogner og pulk om vinteren, bære sin egen og vår mat i kløv, jakt, spor, lydighet, agility eller andre bruksaktiviteter. Den er mye brukt til å spore etter skadeskutt eller skadet hjortevilt. Politiet og tollvesen bruker rasen i søk etter narkotika, i forsvaret blir de trent opp til å søke etter bomber og miner. Den er også brukt som lavinehund.

Flat coated retriever er sosial og har et stabilt gemytt, noe som er en forutsetning for en familiehund. Men det er aktive hunder som må få lov til å bruke seg, det kan som sagt være i form av turer i skog og mark eller annen brukshundtrening.

   
 Link til rasestandard for flat coated retriever    
 

Rasens opprinnelse

Man tror at både newfoundlandshund eller den lettere typen St. John hunden fra Newfoundland, settere og vannhunder har spilt en viktig rolle i utformingen av denne rasen, uten at dette kan bekreftes med sikkerhet. Trolig er også labrador retriever krysset inn en gang i tiden.

Flat coated retriever har hatt flere navn, den har blitt omtalt som smooth coated retriever og liver coated retriever. Rasen ble første gang vist på en utstilling i 1860, og gikk da under navnet wavy coated retriever. Flat'en fikk sitt nåværende navn år 1870.

 

Den norske historien

Den første flat coated retriever kom til Norge og Tønsberg i 1912, dette var tispa Tar of Gendanel som Lorenz Bruun importerte frå England.

Dette var vel den eneste av rasen i Norge på den tiden, så vi regner at flat coated retriever sin historie i Norge begynte i 1970, og det første norsk oppdrettede kullet ble født i 1972, med svensk far og engelsk mor.

Det ble fram til 1975 importert mange av rasen til Norge, som representerte forskjellige blodslinjer (og selvsagt da type), som det skulle arbeides videre ut fra.

Flat coated retriever ble en veldig populær rase som økte fort i vekst, noe som gjorde avlsarbeidet utfordrende. Heldigvis har mange dyktige oppdrettere klart å ivareta rasens sunnhet og særpreg.

Flat coated retrieveren er en glad og vennlig familiehund med et godt temperament. Den er nå den tredje mest populære av retrieverrasene.

Link til rasestandard for flat coated retriever

Link til raserådet for flat coated retriever

 

 

 Hvordan skaffe seg valp?

 

Hos Norsk Retrieverklubb finner du oversikt over oppdrettere av de ulike retrieverrasene og egne valpelister.

 

For at et kull skal kunne oppføres på valpelisten må foreldredyrene oppfylle klubbens krav med tanke på helse, gemytt og utseende/ bruksegenskaper.

Seriøse oppdrettere tilknyttet retrieverklubben legger ned mye arbeid for å sikre deg som valpekjøper en hund som er frisk, velfungerende og rasetypisk. Det anbefales derfor sterkt at du tar kontakt med en av disse når du skal anskaffe en valp.

Link til
valpelisten for flat coated retriever

Oversikt over
oppdrettere av flat coated retriever

   

Sunnhet

Norsk Retrieverklubb er tilsluttet NKKs bekjempelsesprogram for HD (hofteleddsdysplasi) og det innebærer krav om kjent HD-status hos foreldrene for registrering av valpekull. Retrieverklubben har i tillegg krav om undersøkelse av foreldrene for arvelige øyesykdommer før et valpekull kan oppføres på valpelisten.

Det er viktig å huske på at enhver hund kan bære på sykdomsanlegg eller selv bli syk, til tross for at den har friske foreldre. Klubbens oppdrettere legger ned mye arbeid i å avle frem så friske hunder som mulig.

 Innhold i denne artikkelen hentes fra NRK sin hovedside.